Betrek de "framily" bij rouwbrieven
Op 1 november herdenken we onze overledenen. Maar heeft u al eens een rouwbrief ontvangen waarin staat “met droefheid melden de boezemvrienden het overlijden van…”? De kans is klein. Traditioneel krijg je een lijst van familieleden, vaak met kruisjes naast de naam, omdat die dierbaren al overleden zijn. Wie alleen woont en geen dichte familie heeft, beschouwt zijn vriendenkring vaak als familie.
“Framily” is niet alleen de samentrekking van family en friends (familie en vrienden), maar voor veel alleenstaanden een realiteit. Ze stellen hun eigen framily samen, waarmee ze vaak een veel nauwere band hebben dan met de echte familie. Jammer genoeg blijkt dat niet uit de doodsbrieven die bij hun overlijden wordt rondgestuurd.
Het was dan ook een aangename verrassing om in een Facebook-post te ontdekken hoe het ook anders kan. Het rouwbericht van een overleden single dame luidde als volgt: "Ze laat een grote groep vrienden achter: Cathy, Marilyn, Jan, Ann Marie en Betty Ann. Haar jeugdvriendinnen Catherine en Jo en de groep van de Dunmore Middelbare School die regelmatig bijeenkwam. Ze lieten nooit een kans voorbij gaan om cocktails te drinken, te tafelen, gelukkig te zijn en over de goede oude tijd te praten."
Dus waarom niet meer overlijdensberichten, waarbij de framily betrokken is? Begrafenisondernemer Patrick Heirbrant van V.B.C (Vereniging voor Begrafenissen en Crematies): “De klassieke overlijdensberichten die in de sector vaak standaard voorgesteld worden, zijn zeker voor aanpassing en realiteitszin vatbaar. Wij proberen daar reeds geruime tijd zelf verandering in te brengen door alternatieve teksten voor te stellen en vooral door (alleenstaande) mensen aan te moedigen om op voorhand foto’s en tekst te kiezen. Hiervoor heb ik een gids “Mijn uitvaartwensen” uitgebracht waarin elkeen alles kan vastleggen. We staan de mensen met raad en daad bij als ze een afspraak maken.”
Het is een feit dat vaak klassieke rouwbrieven aangeboden worden bij een overlijden. Bij alleenstaanden is dat in de realiteit soms inderdaad een treurige (en zeer kleine) opsomming. Dus waarom geen originelere voorbeeldbrieven laten opstellen waar mensen voor kunnen kiezen ? Rouwbrieven, waar plaats is voor de vrienden. Op papier of via sociale media…