Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /public_html/2021_site_www.all1.be/_fonction.php on line 6
Vijftig tinten kip, want humor is het beste medicijn

Vijftig tinten kip, want humor is het beste medicijn

Vijftig tinten kip, want humor is het beste medicijn


14 februari. Daar gaan we weer… Romantische uitjes. Niet-essentiële geschenkjes. Verliefde koppeltjes die mekaar zwijmelend in de ogen kijken. Ja, je hebt het allicht geraden. Het is weer deze tijd van het jaar. Valentijn.

 

Niet fijn voor singles? Dat dacht je maar! All1, de belangenvereniging voor alleenwoners, bracht ze samen rond het kookvuur. Online. Op de vooravond van Valentijn, zaterdag 13 februari om 19u, werd een kookmoment georganiseerd via streaming. Virtuele Radio POS zorgde voor de techniek.

 

De inspiratie haalde all1-voorzitter Carla Dejonghe in een bijzonder mooi verzorgd, geïllustreerd kookboek, uitgegeven onder de titel ‘Vijftig Tinten Kip’. Op elke bladzijde druipt de humor ervan af. Hoe bereid je een ‘kippenstriptease’? Een ‘jaloers kippetje’? Of ‘pikant gevogel’?


Chef-kok Guido begeleidde de deelnemers die avond om een kippenmaaltijd klaar te maken. Een paar onder hen stuurden foto’s door van hun gerechtjes. De 3 leukste foto’s werden beloond met het prachtig geïllustreerde kookboek!


Vijftig tinten kip, want humor is het beste medicijn.


Details

Wanneer? Zaterdag 13 februari om 19u.

Waar? Online, op Youtube! Klik hier om de uitzending te herbekijken.

Hoe? Alle vragen konden via de chat aan chef-kok Guido worden gesteld.

Welke ingrediënten en bereidingswijze? Alle informatie die door onze chef-kok live werd meegegeven vind je hieronder terug (allemaal voor één persoon). 

 

Drankje met alcohol

Hete vogel-cocktail

Ingrediënten

- 1 deel rum

- 1 deel limoncello

- 1 deel spuitwater

- Enkele muntblaadjes

- Rietsuiker

- Ijsblokjes

 

Bereidingswijze

1. Voeg anderhalve koffielepel rietsuiker toe in je glas.

2. Voeg de muntblaadjes eraan toe en plet het een beetje. Op die manier komen de essentiële oliën eruit en komt de smaak vrij, wat extra frisheid geeft aan de cocktail.

3. Voeg 1 maat rum en 1 maat limoncello en roer het.

4. Giet er wat spuitwater bij, voeg de ijsblokjes, en geniet!

Tip 1: wie het minder zoet wil, kan de suiker weglaten (of eventueel suikersiroop gebruiken). Limoncello is uiteindelijk vrij zoet en rum heeft ook al een zoetbasis. 

Tip 2: wil je jouw hete vogel-cocktail extra heet maken? Voeg een klein stukje paprika erin (voor degenen die het extra heet willen maken: pitjes erin laten!)


Drankje zonder alcohol

Kakelwater

Ingrediënten

- 1 halve limoen

- Enkele muntblaadjes

- Wat spuitwater

- Rietsuiker

- Ijsblokjes


Bereidingswijze

Deze is dezelfde als bij de hete vogel-cocktail, behalve dat je de alcohol weglaat.

Hapje

Sla me zacht

Ingrediënten

- 1 groot stuk kippenwit

- 75 ml kokosmelk

- 1 theelepel rode currypasta

- 1/2 theelepel vissaus of sojasaus

- 1 el geroosterde, gezouten cashewnoten

- 4 el kokosschilfers 

- 4 el cornflakes

- Zout (mag grof zout zijn)/ zwarte peper (liefst versgemalen)

- 1/2 limoen


Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een bakplaat lichtjes in of bekleed ze met folie.

2. Snij het kippenwit in reepjes en dep ze droog met keukenpapier. Hier heb je 2 opties: ofwel snijd je de reepjes redelijk groot en dan moet je ze zachtjes slaan met een deegrol (want dan breken de vezels en gaart het vlees sneller in de oven), ofwel snijd je smallere reepjes en dan moet je ze niet slaan. Kruid met peper en zout.

3. Meng de kokosmelk met de currypasta en de vissaus.

4. Doe de cashewnoten en de kokosschilfers in een blender en hak ze fijn. Voeg de cornflakes toe en laat even pulseren tot alles gemengd is. Leg in een diep bord.

5. Haal de kippenreepjes eerst door de kruidige kokosmelk en dan door het noten-cashewmengsel.

6. Leg op de bakplaat en bak het 10 minuten in de oven. Draai ze halverwege de kooktijd om. Serveer met gesnipperde koriander en partjes limoen.

Tip: Serveer dit met een dressing. Voeg een potje yoghurt (of wat plattekaas) toe in een kommetje, met wat fijngesneden muntblaadjes, een fijngesneden stukje Spaanse peper (die je bv. voor de cocktail ook hebt gebruikt), een heel klein beetje rode curry (om wat kleur te geven), een klein beetje honing, een klein beetje sojasaus, een klein beetje peper van de molen, en wat limoensap.


Hoofdgerecht

Sappige kippetjes met een groen blaadje en spicy rijst

Ingrediënten

- 200g kippendijen zonder been

- 1 teentje knoflook

- 1 kleine ui

- 100 ml droge witte wijn

- Blaadje laurier

- Kaneelstokje

- 1/2 eetlepel honing

- 1 eetlepel boter

- Zout (mag grof zout zijn)/ zwarte peper (liefst versgemalen)


Voor het slaatje en de spicy rijst

- Veldsla

- Olijfolie en azijn

- Een builtje rijst

- 1 Spaanse peper

- Olijfolie

- 1 sjalot

- Peper en zout 


Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Dep de kip droog met keukenpapier en meng ze met de knoflook, het zout en de peper.

2. Snijd de ui in repen, doe de ui met de witte wijn, het laurierblad, het kaneelstokje en een snuifje zout in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat 15 à 20 minuten inkoken tot de meeste vloeistof verdwenen is. Roer er de honing en de boter door.

3. Lepel het mengsel over de kip en zorg dat alles goed bedekt is. Doe de dijen, de uienmengeling en alle sappen op een met folie of bakpapier beklede bakplaat. Bak 25 minuten tot de kip doorbakken is en de uien boterzacht en gekaramelliseerd zijn. 


Voor het slaatje en de spicy rijst

1. Een sjalot fijnsnipperen en een stukje rood peper fijnsnijden (zaadlijsten verwijderen om het niet te pikant te maken). Samen aanstoven.

2. Kook de rijst tot ze gaar is en voeg het daarna bij de gestoofde sjalot en het pepertje. Laat het even meebakken.

3. Was de sla indien nodig en plaats het in een kom. Voeg wat olijfolie, azijn, peper en zout en meng lichtjes. 

3. Serveer de rijst met de kip, voeg wat sla toe op het bord.


Dessert

Sexy ei-schuim

Ingrediënten

- 2 eieren

- 3 dopjes witte wijn

- 1 dopje limoncello (of marsala of een andere alcohol)

- 2 dopjes suiker


Bereidingswijze

1. Doe de eigelen in een pannetje. 

2. Gebruik een halve eierschaal als maatbeker en voeg 2 dopjes suiker, 3 witte wijn, 1 limoncello (of marsala of een andere alcohol) 

2. Klop het koude mengsel met een garde en zet het pannetje op een zacht vuur.

3. Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot je een schuimige substantie krijgt. Tip: werk tijdens het kloppen vanuit de pols (of gebruik eventueel een handmixer).


Smullen maar!