Victoriaanse vrouwen over de vraag: “Waarom ben je nog niet van ’t straat?”

Victoriaanse vrouwen over de vraag: “Waarom ben je nog niet van ’t straat?”


Soms lijkt het alsof het leven alleen maar draait om een romantische relatie. Met een relatie als norm lijkt het vinden van een liefdespartner het hoogste doel. Valentijnsdag is dan een hoogdag: dé dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Nochtans zijn er ook mensen die “single at heart” zijn, single in hart en nieren… ook in het Victoriaanse tijdperk.

 

Ken je die blik die je soms krijgt als je iemand vertelt dat je alleen bent? De blik van “ocharme”. Mensen vinden dat zielig. Maar voor sommigen is het tegenovergestelde waar. Ze omarmen hun leven als alleenstaande en investeren erin. Voor die alleenwoners is hun leven veel zinvoller, vreugdevol en veelzijdiger dan indien ze met een partner zouden samenleven. En dit is van alle tijden….

 

Geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken

In het Victoriaanse tijdperk hadden vrouwen als belangrijkste taak in hun leven: trouwen en hun man ter wille zijn en dienen. Hierdoor waren alleenstaande dames het mikpunt van heel wat spot. Gelukkig kweekten ze hierdoor een olifantenvel en reageerden op een vaak grappige manier op de vele kritieken.

 

Historicus dr. Bob Nicholson stootte op een interessant artikel toen hij een Tit-Bits Magazine uit 1889 bestudeerde, of “Tit-Bits From All Most Interesting Books, Periodicals and Newspapers in The World”. Dit Brits weekblad (vaak inderdaad gewoon aangeduid als “Tit-Bits”) werd opgericht in 1881  en maakte de weg vrij voor populaire journalistiek. De uitgevers boden een prijs aan de “oude vrijster” die het best kon antwoorden op de vraag waarom ze nog vrijgezel was. Victoriaanse vrouwen worden veelal voorgesteld als zijnde preuts, gereserveerd en onderdanig aan mannen, maar veel van de 'vrijsters' die aan die wedstrijd deelnamen waren dat allesbehalve. Ze waren geestig, trots en onafhankelijk. Op komische wijze bespotten ze de venten. Het magazine kreeg zodanig veel leuke antwoorden dat ze niet konden kiezen. Ze publiceerden de grappigste inzendingen. Hieronder delen we er een aantal.


“Ik wil mijn verzameling huisdieren niet uitbreiden en een man is niet zo gehoorzaam als een hond, minder affectief dan een kat en minder plezant dan een aapje.”

Miss Sparrow, 9, Manor Place, Paddington

 

“Omdat ik andere beroepen kan uitoefenen, waar de uren korter zijn, het werk aangenamer en het loon waarschijnlijk beter.”

Miss Florence Watts, 29, High Street, Fulham

 

“Mijn reden om een oude vrijster te zijn, wordt verduidelijkt door een citaat uit ‘De getemde feeks’: ‘Van alle mannen in mijn leven heb ik nog nooit dat speciale gezicht gezien, waar ik meer van hield dan van enig ander.’”

Miss Lizzie Moore, 12, Foulser Road, Upper Tooting

 

“Want het huwelijk is als rodelbaan: je moet tot het bittere eind gaan, hoe hard het ook hobbelt.”

Miss Laura Bax, 29, Pelham Road, Wood Green, Londen

 

“Omdat ik (net als een stuk zeldzaam porselein) breekbaar en herstelbaar ben, maar het moeilijk is om de juiste stukjes aan mekaar te passen.”

Miss S.A. Roberts, The Poplars, Ocker Hill, Tipton, Staff

 

“Omdat mannen, net als driehoekige taartjes, bedrieglijk zijn. Ze ogen zeer aangenaam, maar smaken muf, voornamelijk bestaand uit bladerdeeg, met een minimum aan zoetigheid, en een onoverwinnelijke neiging om het oneens te zijn met iemand.”

Miss Emaline Lawrence, 8, Abbey Gardens, St. John's Wood, N.W.

 

“Want ik ben zoals een legerbataljon: paraat, maar niet gewenst.”

Miss Annie Thompson, 2A, Belmont Street, Oldham