• all1 wil dat men bij de samenstelling van het lokaal cultureel aanbod ook oog heeft voor activiteiten waar mensen makkelijk alleen naartoe kunnen/durven gaan.
  • all1 wil dat de reissector het singlesupplement voor personen die alleen reizen zoveel mogelijk beperkt.

Er blijkt nood te zijn aan meer vrijetijdsactiviteiten op maat van alleenwoners. De bestaande initiatieven zijn teveel gericht op dating: ervoor zorgen dat je niet meer single bent. Alleenwoners zijn echter vooral op zoek naar laagdrempelige activiteiten waar je op een ongedwongen manier nieuwe mensen kan leren kennen of naartoe kan gaan zonder je op je ongemak te voelen. En dit zonder amoureuze bijbedoelingen. Culturele organisaties zouden hier meer rekening mee mogen houden bij de samenstelling van hun programma.

Alleen reizen betekent in de praktijk vaak dubbel betalen. Het singlesupplement, waarbij hotels een toeslag tot zelfs 50% aanrekenen voor wie alleen een kamer reserveert, weegt financieel zwaar door voor wie alleen reist. De laatste jaren duiken er wel steeds meer reisorganisaties op die groepsreizen aanbieden waar veel deelnemers zich alleen voor inschrijven. De accommodatie- en vervoerskosten worden dan gedeeld.

In de praktijk merken we op dat vrijetijdsbesteding een belangrijke besparingspost voor alleenwoners is. Hobby’s, reizen, etentjes, … hebben een grotere financiële impact op het maandelijks budget van alleenwoners dan voor koppels. Alleenwoners die genoodzaakt zijn om hierop fors te besparen, lopen dan ook een hoger risico op sociaal isolement. Dit geldt vooral voor oudere alleenwoners (bv. gepensioneerden), maar ook voor mensen die ziek zijn, een beperking hebben of in armoede leven.