samenhuizenHet Hof van Cassatie oordeelde recent dat de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) mensen die een woning delen niet automatisch als samenwonend mag registreren. Dat heeft immers een impact op de hoogte van uitkeringen en sommige premies.

Samenhuren en andere vormen van gemeenschappelijk wonen zitten in de lift. Het is voor velen een manier om een betaalbare woning te vinden. De wetgeving is echter nog niet aangepast aan deze nieuwe woonvormen en dat is een probleem. Zo stoten samenwonende vrienden op administratieve problemen wanneer zij, o.a. door sociale zekerheidsinstellingen, beschouwd worden als een gemeenschappelijk huishouden.

Zeven personen begonnen hiervoor een rechtszaak tegen de RVA. Het Hof van Cassatie oordeelde “dat het sociaaleconomisch voordeel van het samenwonen onvoldoende is om de bewoners als samenwonenden te beschouwen. Daarvoor is tevens vereist dat zij ook taken, activiteiten en andere huishoudelijke aangelegenheden, zoals het onderhoud van de woonst en eventueel het inrichten ervan, de was, de boodschappen, het bereiden en nuttigen van de maaltijden gemeenschappelijk verrichten en daarvoor eventueel financiële middelen inbrengen”, zo zegt het Hof in haar arrest. De bewijslast ligt wel bij de uitkeringsgerechtigde. Het is het eerste arrest van het Hof van Cassatie ter zake.

De uitspraak is een belangrijk signaal en toont nogmaals aan dat de overheid dringend werk moet maken van een aangepaste regelgeving rond medehuur en cohousing.

Lees hier de artikels op Vrt Nieuws en Het Laatste Nieuws.