Belangrijke uitspraak Hof van Cassatie: ‘Samen wonen is niet hetzelfde als samenwonen’

samenhuizenHet Hof van Cassatie oordeelde recent dat de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) mensen die een woning delen niet automatisch als samenwonend mag registreren. Dat heeft immers een impact op de hoogte van uitkeringen en sommige premies.

Samenhuren en andere vormen van gemeenschappelijk wonen zitten in de lift. Het is voor velen een manier om een betaalbare woning te vinden. De wetgeving is echter nog niet aangepast aan deze nieuwe woonvormen en dat is een probleem. Zo stoten samenwonende vrienden op administratieve problemen wanneer zij, o.a. door sociale zekerheidsinstellingen, beschouwd worden als een gemeenschappelijk huishouden.

Zeven personen begonnen hiervoor een rechtszaak tegen de RVA. Het Hof van Cassatie oordeelde “dat het sociaaleconomisch voordeel van het samenwonen onvoldoende is om de bewoners als samenwonenden te beschouwen. Daarvoor is tevens vereist dat zij ook taken, activiteiten en andere huishoudelijke aangelegenheden, zoals het onderhoud van de woonst en eventueel het inrichten ervan, de was, de boodschappen, het bereiden en nuttigen van de maaltijden gemeenschappelijk verrichten en daarvoor eventueel financiële middelen inbrengen”, zo zegt het Hof in haar arrest. De bewijslast ligt wel bij de uitkeringsgerechtigde. Het is het eerste arrest van het Hof van Cassatie ter zake.

De uitspraak is een belangrijk signaal en toont nogmaals aan dat de overheid dringend werk moet maken van een aangepaste regelgeving rond medehuur en cohousing.

Lees hier de artikels op Vrt Nieuws en Het Laatste Nieuws.

1 reactie

 1. Herman Scherpereel

  11 februari 2018 at 14 h 06 min

  Geachte,
  De uitspraak en hun visie nu van het Hof van Cassatie komt voor mij rijkelijk te laat.Ik en mijn broer leefden samen onder één dak, een woning verdeeld met ieder eigen woongedeelte en gemeenschappelijke delen zoals in een appartementsgebouw. Met veel machtsvertoon van de vrederechter die hier ten huize kon vaststellen dat wij niet samenwoonden doch besliste mij te veroordelen een maandelijkse vergoeding te betalen omdat mijn broer samen met zijn vrouw hun woongedeelte hebben verlaten en dus geen gebruik konden maken wegens vertrek (sic). Sindsdien is hun woongedeelte zoals ze het verlaten hebben sinds augustus 2005. Na talrijke procedures tot en met het Grondwettelijk Hof die de zaak blijkbaar behandelde als een gehuwd paar in echtscheiding. Hun arrest dat ik beschik over de hele woning en hiervoor mijn broer moet blijven vergoeden zolang ik hier blijf wonen, ook al gebruik ik hun woongedeelte niet. Is dit rechtspraak in onze rechtstaat ? Gewerkt en een centje gespaard, alles voor niks! Mijn broer een belastingvrije vergoeding en ik wordt belast op een inkomen dat ik niet heb. Veel spijt dat ik mijn 13 jaar jongere broer de kans gegeven heb mede-eigenaar te worden. Nu ben ik mede-eigenaar die maandelijks een vergoeding van meer dan 600,00 € betaal om in eigen woongedeelte te wonen.
  SAMEN WONEN IS NIET HETZELFDE ALS SAMENWONEN ???
  Tot hier in ’t kort mijn reactie.
  Vriendelijke groeten,
  Herman Scherpereel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© 2018 All1

© Renaud Ben lakhalBoven ↑

nl_NLNL
fr_FRFR nl_NLNL